Kristina Landsverk som er tilsynsdirektør i mattilsynet
gjorde en usedvanlig slett figur i debatten om merking av mat som ble sendt på
nrk1 torsdag 6/9-12. Hennes påstand om at mattilsynet prioriterer mattrygghet
framfor andre oppgaver ga meg gåsehud, med tanke på at mattilsynet stort sett
har brukt tiden sin det siste året på å jobbe for å tillate flere nye, samt å
øke grenseverdiene på allerede godkjente sprøytemidler i Norge. I mai i år ble
det tillatt 13 sprøytemidler som har vært forbudt i Norge fram til nå, og 5
allerede tillatte fikk økte grenseverdier. Akkurat nå jobber tilsynet videre
for å få tillatt enda flere
sprøytemidler. Dette er stoffer vi forbrukere får i oss, uten å kunne lese oss til det på baksiden av etiketten på
produktet, samme hvor kraftig forstørrelsesglass vi har med oss i
butikken! At den samme Landsverk kan stå
og gjemme seg bak at de holder seg til regelverket som hun selv har jobbet
iherdig for å få innført, er simpelthen kvalmende!
Andre produkter det heller ikke er mulig for oss forbrukere å
finne ut hva inneholder, er for eksempel den laksen myndighetene oppfordrer oss
til å spise mer av. Brorparten av all laks som selges i Norge i dag kommer fra
en oppdrettsnæring som har fått unntak fra GMO-forbudet som gjelder for resten
av landet. Myndighetene har bestemt seg for å bruke føre-var-prinsippet når det
gjelder genmodifiserte matvarer, noe som er bra med tanke på alle rapportene
som nå begynner å komme om skadevirkningene fra denne industrien, både på folks
helse og for miljøet. Men oppdrettsnæringen er altså unntatt! Laksen som får
genmodifisert mais i foret, får blant annet nedsatt evne til å fordøye
proteiner, i tillegg til andre synlige skader på innvollene. Se artikkel: http://www.forskning.no/artikler/2012/juli/327547
At det nå dras i gang ”juksepatruljer” etter oppfordring fra
forbrukerrådet, er kjempebra. Det vil øke folks forståelse for mat og dens
betydning for helsen vår. Jeg savner imidlertid et folkelig opprør mot all
giften som tilsettes maten vår, helt uten at vi har mulighet til å kontrollere
det, eller velge det bort. Dette er selvfølgelig mye vanskeligere å gjennomføre
enn det å lese på etikettene i butikkhyllene med forstørrelsesglass, og det er
kanskje noe av grunnen til at folk flest mister motet. Men jeg tror at vi vil
få litt av et ettermæle hvis vi lar industrien ture fram uten å si ifra at
dette finner vi oss ikke i! Det er våre barn og barnebarn som må betale for de
valgene vi tar i dag. Fedme, fordøyelsessykdommer, diabetes 2 og hjerte- og
karsykdommer er bare noen av de livsstilsbetingede sykdommene vi ser nærmest
epidemiske tilstander av allerede nå. Hvis vi kaster et blikk over dammen til
USA, hvor matindustrien har fått ture uhindret frem i noen tiår lenger enn hos
oss, er konsekvensene enda tydeligere. Er det sånn vi vil ha det? Eller kan vi
ta grep nå, mens det ennå er en sjanse for at vi kan snu skuta i tide?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar