torsdag 27. september 2012

GMO-mais snart på markedet i Norge?



 I tre år har søknaden om å tillate genmodifisert mais ligget på miljøvernministerens bord. Nå skal saken avgjøres. For den som ikke har satt seg inn i saken, så kan det opplyses at forskningsrapportene som påviser skadevirkningene av GMO-produkter nå kommer tettere enn hagl. Folk flest trekker litt på skuldrene av dette, hvis de i det hele tatt gidder bry seg, og tenker noe sånt som; ”jeg holder meg bare vekke fra mat jeg har en mistanke om ikke er ren – hvor vanskelig kan det være?”
Jeg vil her kortfattet prøve å illustrere akkurat hvor vanskelig det vil bli å unngå genmodifisert mais dersom dette blir tillatt i den norske matindustrien. La oss ta en kjapp tur i din lokale matbutikk:
Du må selvfølgelig unngå de mest åpenbare produktene som hermetisk mais og hel mais som du finner i grønnsaksdisken. Fredags-tacoen ungene elsker – den går ut. Det samme gjør maischipsene som brukes til nachos, samt popcornet du koser deg med på kino. For dem som allerede har en skadet tarm og må spise glutenfritt brød, blir vanskelighetene enda større. Prøv å finne en glutenfri melblanding eller ferdigbakte brød som ikke inneholder maismel! Maizenajevningen mange bruker for å jevne sauser, desserter og supper – bort med den! Så kan vi starte på godteridisken; her er det nok best å gå rett forbi. Posen med Smash som du koser deg med av og til, kan du bare glemme.
Jeg har nå helt unngått reolene med ferdigmat og halvfabrikata – det blir for komplisert! Ta med et forstørrelsesglass neste gang du handler og les innholdsdeklarasjonen på ferdigproduktene, så vil du se hva jeg mener. Mais er meget utbredt som bestanddel i de fleste produkter. Oppdrettslaksen du har dårlig samvittighet for at du ikke spiser mer av, blir allerede foret med GMO-mais, ettersom oppdrettsnæringen har unntak fra det foreløpige GMO-forbudet, så det lar vi ligge i denne omgang.
Det er en utbredt oppfatning blant folk at myndighetene våre – i dette tilfellet mattilsynet – sørger for at maten vi spiser er trygg. Til det kan jeg bare si at mattilsynet har de siste årene vært en sterk pådriver for å tillate flere nye sprøytemidler, samt øke grenseverdiene i de sprøytemidlene som allerede er tillatt i Norge. Tre ganger bare hittil i år har disse verdiene blitt hevet. Så jeg beklager hvis min tillit til mattilsynet er noe tynnslitt etter hvert! I denne saken er ikke motstanderne GMO-forkjempere (finnes de blant vanlige folk…?), men heller apatien blant norske forbrukere! Jeg avslutter med et sitat av Arnulf Øverland: ”Du må ikke sove!”

Kilder:

2 kommentarer:

  1. Men det er akkurat denne voldomme oppsummeringen som gjør at folk ikke orker å ta fatt, tror jeg. Tillates genemanipulert mais - så blir ALLE produkter i Norge som inneholder mais livsfarlige. Det er jo ikke automatisk slik. Du har sikkert rett - men jeg er redd (som du vet) at denne "alt-går-galt" -følelsen blir så overveldende at folk ikke lenger forholder seg til det som blir varslet. Folk tenkter at det ikke er mulig, at dette er skremselspropaganda. Og dermed gjør de ingenting. Tror jeg...

    SvarSlett
  2. Jeg tror du har et godt poeng der. Min far pleide alltid å si at myndighetene umulig kunne tillate at noe ble solgt i butikkene hvis det var farlig - vi hadde mange lange diskusjoner over det emnet. P.S. Han døde av kreft da han var 64... Men det går nok en grense for de fleste - også for meg - for hva vi orker å ta innover oss av elendighet. Jeg har bare valgt å sette søkelys på det jeg tross alt har mulighet til å gjøre noe med.

    SvarSlett