tirsdag 20. august 2013

Laksedebatten – til å le eller gråte av?


I tirsdagens utgave av Aftenbladet har Morten Bergslien fra ”Arena Ocean of Opportunities” et innlegg om lakseoppdrett. Les innlegget her.  På hjemmesidene deres blir de beskrevet som et klyngeprosjekt knyttet til havbruksnæringen på Sør-Vestlandet. Deres overordnede hovedmål ”er å legge grunnlag for en dobling av lakseproduksjonen på Sør- Vestlandet innen 2020.”

Bergsliens første påstand er at norsk lakseproduksjon er bærekraftig. Her er leksikondefinisjonen av bærekraftig utvikling: ”En utvikling som imøtekommer behovene til dagens generasjon uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.” Norsk fiskeoppdrett møter på ingen måte denne definisjonen.

Videre sier han at det ikke er tillatt å fore laks med forurenset fôr. Her er det nok begrepet ”forurenset” som forvirrer ham. Fiskefôr inneholder en mengde forskjellige stoffer, hvorav mesteparten er unaturlig for fisken å spise. Blant annet inneholder det store mengder kornprodukter, så som mais, soya og hvete. For å få fiskekjøttet rødt, tilsettes syntetisk astaxanthin, som er et rødt fargestoff.

Hvert eneste år øker mattilsynet grenseverdiene for giftrester som er tillatt i fiskefôr. Dette kan være plantevernmidler og annen gift som er brukt for å framstille de enkelte bestanddeler i fôret. Fôrprodusentene har også tillatelse til å benytte genmodifisert mais og soya, dersom dette er det eneste tilgjengelige på markedet, uten å være pålagt å merke dette på noen måte. Og ennå har jeg ikke vært inne på alle tungmetallene fôret inneholder. Problemet med alt dette er at det lagres i fettvevet til fisken – dette fettvevet som Bergslien anbefaler gravide og ammende kvinner å innta to til tre ganger i uken! At disse stoffene igjen lagres i menneskekroppen og overføres til barnet via svangerskapet og morsmelken, affiserer visst ikke herr Bergslien det aller minste.

Jeg festet meg også ved utsagnet ”Avføring fra laks i åpne merder i sjø er en ressurs som vi kan utnytte.” Det samme kan sies om annen husdyravføring. Den blir vanligvis samlet og spredd som gjødsel under kontrollerte forhold av bonden. Vi har vel alle hørt hva som skjer når husdyrgjødsel har fått renne rett ut i vann – hele vassdrag har blitt ødelagt på denne måten. Det er akkurat det som skjer med avføringen fra laksen i åpne merder. Jeg vil også minne om at kloakken fra våre hus må gjennom et gedigent renseanlegg før den slippes ut i havet, mens fiskekloakk tilsvarende Tokyos befolkning slippes urenset ut i fjordene våre hvert eneste år. Den eneste måten denne kloakken kan utnyttes på, er hvis anleggene blir lukkede slik at gjødselen kan hentes ut av merdene.


Så kommer han inn på det som naturligvis er hans primære interesse; eksportnæringen som selger sjømat til utlandet for over 50 milliarder kroner, og dersom Bergslien oppnår målet sitt vil denne summen øke til over 100 milliarder innen 2020, med de miljøkonsekvensene det vil ha for oss alle – ikke minst kommende generasjoner. Til slutt gjentar han at den sjøbaserte oppdrettsnæringen er bærekraftig, formodentlig i den tro at dersom en løgn blir servert mange nok ganger, blir den en sannhet til slutt. 

Kilder: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar