Vi som har engasjert oss mot Monsantos
mildest talt uetiske virksomhet, som blant annet inkluderer å spre
genmodifiserte organismer (heretter kalt GMO) over hele verden, hadde en svart
dag, da det ble kjent at miljøminister Tine Sundtoft fra Høyre har akseptert import
av 2 typer GMO-mais til Norge. Dette kan vi lese på nrks nettsider i dag:
"Departementet presiserer overfor NTB
at GMO-er som er godkjent i EU, automatisk er godkjent i Norge. Enkeltland kan
innføre forbud, men det har ikke Norge gjort, og etter en viss tid vil
produktene dermed være å anse som godkjent, forklarer departementet."
Jeg har flere spørsmål til dette sitatet:
1.) Kan noen forklare meg hvorfor alt som er
godkjent i EU automatisk blir godkjent i Norge, når vi ikke er med i EU? Og
dersom det henger sammen med EØS-avtalen (noe jeg mistenker at det gjør), kan
vi da vennligst si opp denne avtalen og etablere en fri handelsavtale i stedet?
2.) Hvis det nå er slik som departementet
beskriver, da vil jeg gjerne vite hvor politikerne som burde ha innført et
forbud mot dette har vært hen? Det er enkelte timer man rett og slett bare ikke
har lov til å sove i!
Hvorfor er dette så viktig? Vel – det er
to typer GMO-mais som er farlige. Den ene er den som er modifisert for å tåle
sprøytemiddelet «Round-up», som for øvrig også produseres av Monsanto. Nyere
forskning viser at glyfosat som er den aktive ingrediensen i middelet ikke er
så uskyldig som produsenten påstår. Den har negativ innvirkning både på
insekter (bie-døden har vel de fleste hørt om nå) og på menneskers
fordøyelsessystem.
Den andre sorten er mais som er
genspleiset med en bakterie som finnes i jorden, kalt Bt-bakterie. Denne maisen
produserer selv en gift som ødelegger fordøyelsessystemet til skadedyrene som
spiser dem. Begge giftene har vist seg å akkumuleres oppover i næringskjeden, det
vil si at når vi spiser fisk eller kjøtt av dyr som har fått denne maisen i
foret, så overføres giften til oss.
Disse giftene lagres spesielt i fettvev,
noe oppdrettslaks har mye av. Dette er ekstra skummelt for gravide og ammende
mødre. Giftstoffene overføres til fosteret gjennom morkaken, og til spebarn
gjennom morsmelken. Det vil si at vi utsetter de mest sårbare av oss for gifter
de ikke har mulighet til å beskytte seg mot. Skadevirkningene av dette er
fortsatt ikke ordentlig kartlagt, men vi kan allerede nå ane hvilke
konsekvenser dette har for folkehelsen, blant annet i form av kreft, fedme,
autoimmune sykdommer og nedsatt intelligens.
Nå må politikerne våre komme på banen før
det er alt for sent!
Kilder:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar